Składniki:
CIASTO: 3 szklanki mąki
1 szklanka mocnej herbaty
pół szklanki miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu MASA: 2 galaretki cytrynowe
1 kg winnych jabłek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
10 dag cukru
1 łyżeczka masła
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Miód, cukier, zaparzoną i przestudzoną herbatę, olej, jajka połączyć. Dodać mąkę, proszek, sodę i cynamon. wszystko zmiksować. Przelać do blachy i piec w temp. ok.200stopni C ok. 50 min. Przygotować masę: galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, przestudzić. Jabłka obrać, pokroić, dodać cukier i prażyć na maśle ok. 5 min. Dodać bakalie. Ostudzić. Połączyć z tężejącą galaretką. Jak zacznie gęstnieć to masą przełożyć piernik. Pycha!
Wszystkie przepisy