Składniki:
szynka wieprzowa bez kości 1 kg
ziemniaki 6 szt.
marchewka 4 szt.
pietruszka 2 szt.
cebula 2 szt.
koncentrat pomidorowy 190 g
olej
mąka pszenna 100 g
jajko 1 szt.
przyprawy (sól
pieprz
wegeta
papryka czerwona)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje:
Czas:
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mięso umyć, pokroić i wrzucić na rogrzany olej. Lekko opiec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć solą i pieprzem, polać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać mięsa i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, słodką i ostrą papryką. Potrawa powinna być pikantna. Kluseczki - jajko wymieszać z 3 łyżkami mąki i szczyptą soli. Ciasto powinno być średnio gęste. Małą łyżeczką nakładać ciasto na gotującą się potrawę.
Wszystkie przepisy