Składniki:
1 kostka masła
1,5 szkl.cukru
10 płaskich łyżek mleka
3 płaskie łyżki kakao
50 dag mleka w proszku (nie te w granulkach tylko sypkie)
orzechy i herbatniki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Włożyć do garnka masło, cukier ,kakao i wlać mleko. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż się rozpuści. Wsypać mleko w proszku, zamieszać aż mleko w proszku połączy się z kakao i masłem. Następnie zestawić garnek z ognia i dokładnie jeszcze raz wszystko wymieszać łyżka oczywiście bo mikserem nie da rady (za gęsta masa). Masa nie może być za rzadka ani za gęsta-musi być taka aby dała się „wlać do blachy”. Następnie wrzucić swoje ulubione dodatki (np. orzechy, herbatniki) i jeszcze raz dokładnie wszystko razem wymieszać. Jak masa będzie za rzadka to dodać ponad 8 porcji mleka w proszku. Masę przełożyć do wyłożonej papierem blachy i wstawić do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).
Wszystkie przepisy