Składniki:
350 gram filetów z białej ryby
1 jajko
4 łyżki mąki
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka sosu sojowego
kilka ząbków czosnku
Laska imbiru
1 cebula
seler naciowy
papryczka chili
łyżeczka octu z wina ryżowego
pół łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
175 ml wywaru z ryby
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka mąki kukurydzianej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rybę kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy ciasto. W tym celu w misce należy roztrzepać jako, dosypać cztery łyżki mąki, dolać pół szklanki białego wytrawnego wina i łyżkę sosu sojowego. Z tych składników tworzymy gładkie ciasto, w którym następnie toczymy kawałki ryby. Stawiamy na ogniu wok, aby się rozgrzał, wlewamy do niego oliwę z oliwek, którą także rozgrzewamy. Następnie smażymy w nim kawałki ryby. Powinno to trwać kilka minut, do nabrania przez rybę złocistego koloru. Kiedy stwierdzimy, że ryba jest już gotowa, wylewamy z woka część oleju. Na tym, co w nim pozostało, smażymy drobno posiekane: czosnek, imbir, cebule, seler naciowy oraz chili. Kiedy już się zarumienią, dodajemy do nich resztę sosu sojowego i łyżeczkę octu z wina ryżowego. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego, wywar z ryby i łyżeczkę cukru pudru. Mieszamy mąkę kukurydzianą z wodą i dodajemy ją do wywaru. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec wkładamy rybę do woka i podgrzewamy około minuty. Danie jest gotowe.
Wszystkie przepisy