Składniki:
Ciasto: 300 g mąki
10g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Nadzienie: 400 g pieczarek
200 g szynki
3 cebule
1 łyzka oliwy
wegeta
czosnek granulowany
papryka w proszku

Sos: 5 sztuk świeżych pomidorów (zimą można je zastąpić pomidorami bez skóry z puszki)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
cebula

Ponadto: żółty ser
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Sos: Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i smażyć na oliwie, aż sos zgęstnieje. Ciepły przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawić. Dodać także podsmażony na oliwie czosnek i cebulę - wcześniej drobniutko posiekane. Ciasto: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i odstawić na ok. 5 minut. Do miski przesiać mąkę. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z mąką, dolać resztę letniego mleka, dodać sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można je wyrabiać ręcznie lub mikserem. Gdyby zbyt się kleiło - dodać trochę mąki. Ciasto uformować w kulę, posmarować je połową oliwy, oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nieco podrośnie, kilka razy je zagnieść, przenieść na stolnicę, podzielić na 4 części (lub ponad 8 porcji - zależy od tego, ile sztuk chcemy otrzymać). Każdą część rozwałkować cieniutko, posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Nadzienie: Pieczarki obrać i pokroić w dość duże kawałki, poddusić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę cebule oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę. Całość dusić ok. 20 minut. Przyprawić do smaku. Wyłożyć na wyrośnięte ciasto, posmarowane częścią sosu pomidorowego i posypane żółtym serem. Całość składać formując bombery - duuże, wypełnione nadzieniem "bomby". Kłaść bombery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można lekko posmarować oliwą.Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C. Podawać gorące. Danie jest bardzo sycące. Smacznego!!!
Wszystkie przepisy