Składniki:
2 kg słodkich jabłek
75 dag kiełbasy
4 duże cebule

6-7 łyżek oliwy
4 łyżki pasty pomidorowej
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
chilii
sól
pieprz

tymianek
bazylia
majeranek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i zcieramy na tarce do jarzyn. Cebulę po obraniu i umyciu drobno kroimy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pastę pomidorową i podsmażamy. Kiełbasę kroimy w cienkie paski, wrzucamy do cebuli, dodajemy do smaku przyprawy i sól. Dusimy około10 minut. Następnie dodajemy jabłka i dusimy jeszcze 10 minutek. "Bigos" powinien być pikantny. Podajemy go z białym pieczywem.
Wszystkie przepisy