Składniki:
młode ziemniaki: 1 kg
sok z białych winogron: 1 szklanka
cytryna: pół
gęsta kwaśna śmietana: pół szklanki
jogurt naturalny: pół szklanki
majonez: pół szklanki
musztarda: 1 łyżka

świeża mięta: kilka listków

przyprawy: papryka ostra
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki myjemy i delikatnie ściągamy z nich skórkę. Z połówki cytryny wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy pół łyżeczki soli. Sok z cytryny odgrywa tutaj bardzo ważną rolę - dzięki niemu ziemniaki nie będą się kruszyć. Po ugotowaniu, ziemniaki odcedzamy i zalewamy sokiem z winogron. Zostawiamy je tak przez 5 minut. W tym czasie myjemy mięte i bardzo drobno ją kroimy. Następnie przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą jogurt, śmietanę, majonez i musztardę. Przyprawiamy pieprzem, papryką i solą. Wyjmujemy ziemniaki z soku winogronowego. 1/4 soku łączymy ze zrobionym sosem. Następnie ziemniaki mieszamy z drobno pokrojonymi liśćmi mięty i sosem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej na kilka godzin. Sałatka nowojorska – ze względu na swoją zawartość – nie powinna być podawana jako dodatek do dań z ziemniaków.
Wszystkie przepisy