Składniki:
arbuz: 1 sztuka
mandarynki: 4 sztuki
kiwi: 4 sztuki
ananas: 1 puszka
nektaryny: 4 sztuki
granat: 2 sztuki
winogrona ciemne: 15 dag
winogrona jasne: 15 dag
śmietana w aerozolu
płatki migdałów: 10 dag
posypki cukrowe: 10 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Arbuz dokładnie umyć i osuszyć. Za pomocą małego, lecz długiego nożyka wyciąć ząbkowaną linię przez środek arbuza, tak, by powstały dwie połówki o ząbkowanych brzegach. Czerwony miąższ arbuza wydrążyć za pomocą małej łyżki do lodów, aby stworzyć kuleczki. Resztę miąższu wydrążyć za pomocą łyżki. Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Z każdej cząstki zdjąć białą błonę. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na kostkę. Ananas odsączyć z zalewy. Jeśli jest w plastrach, to pokroić go na kawałki. Nektaryny umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wyjąć pestkę, a następnie pokroić na kostkę wraz ze skórką. Granat obrać ze skórki i wydrążyć ziarenka, oddzielając je od siebie. Winogrona umyć i odsączyć na sicie, aż wyschną. Mniejsze kuleczki pozostawić w całości, większe przekroić na pół. Owoce wymieszać i przełożyć do dwóch połówek arbuza. Wstawić do lodówki, żeby dobrze się schłodziły. Sałatkę podawać ze śmietaną i dodatkami do posypania według uznania.
Wszystkie przepisy