Składniki:
50 dag upieczonego kurczaka bez kosci i skory
10 dag drobnego makaronu (kolanka
motylki
muszelki)
3 lodygi selera naciowego
2 kwaskowe jablka
5 lyzek posiekanych orzechow
1/2 szkl. gestego jogurtu
3 lyzki majonezu
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka posiekanego tymianku
kilka lisci salaty sol
pieprz
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Makaron wrzucic do osolonego wrzatku i ugotowac na poltwardo. Odcedzic, przelac zimna woda. Odstawic, by makaron ostygl. 2. Upieczonego kurczaka pokroic w cienkie paski. Umyte jablka pokroic w cienkie polplasterki, wycinajac przy tym gniazda nasienne. Od razu skropic sokiem z cytryny. 3. Oczyszczone i umyte lodygi selera naciowego drobno posiekac. 4. Jogurt zmieszac z majonezem, doprawic szczypta soli, pieprzu i cukru. Wymieszac z kurczakiem, makaronem, jablkami, selerem oraz orzechami 5. Salatke przelozyc na wylozony liscmi salaty talerz i posypac posiekanym tymiankiem. 6. Podawac z pelnoziarnistym chlebem i bialym polwytrawnym winem.
Wszystkie przepisy