Składniki:
50 dag truskawek
2 duże pomarańcze
2 łyżeczki cukru
kilka listków mięty
1/2 cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Truskawki kroimy w plasterki, tak samo pomarańcze (jeśli plastry pomarańczy są duże, kroimy je na pół, a nawet jeszcze na pół). Wstawiamy przykryte folią do lodówki. Sok z cytryny rozcieramy z cukrem, zalewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy. Podajemy natychmiast, przybrane listkami mięty. Pokrojone w plasterki pomarańcze i truskawki posypane świeżo zmielonym pieprzem (bez sosu cytrynowego) możemy podawać jakododatek do grillowanych mięs.
Wszystkie przepisy