Składniki:
mały kalafior
2 pomidory
3 jajka
25 dag mrożonego groszku
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
łyżka soku z cytryny
pęczek koperku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Zamrożony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 4 minuty. Odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki, odcinamy łodygi, różyczki rozdrabniamy, skrapiamy oliwą i lekko solimy. Pomidora dzielimy na ćwiartki, siekamy koperek. W szklanej salaterce układamy warstwami: kalafior, połowę koperku, pomidory, groszek, jajka przekrojone na ćwiartki. Posypujemy resztą koperku. Jogurt mieszamy z musztardą, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy sosem.
Wszystkie przepisy