Składniki:
4 duże czerwone buraczki
Pęczek rzodkiewek
4 łyżki śmietany (12%)
Pół szklanki octu winnego
Łyżka posiekanego koperku
4 liście zielonej sałaty
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Buraczki myjemy i gotujemy. Kiedy nabiorą miękkości wyciągamy je z wrzątku i studzimy. Następnie ściągamy z nich skórkę i wkładamy do miski. Zalewamy je octem winnym i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Ozdabiamy półmisek liśćmi sałaty. Do śmietany wsypujemy trochę soli i pieprzu. Po 2 godzinach buraki kroimy w plastry i układamy na liściach sałaty. Układamy na nich rzodkiewkę i posypujemy ją posiekanym koperkiem. Na koniec polewamy warzywa przyprawioną śmietaną. Sałatka kolumbijska jest dość pikantnym daniem. Dzięki zanurzeniu buraków w occie winnym nabierają one zupełnie nowego smaku. Połączenie z ostrą rzodkiewką nadaje sałatce wyrazistego smaku. Sałatkę kolumbijską można podawać jako dodatek do drugiego dania, lub osobny posiłek. Miłośnicy kuchennej pikanterii, zamiast śmietany, mogą użyć do sałatki sosu czosnkowego.
Wszystkie przepisy