Składniki:
4 banany
1 kiść białych winogron
1 kiść czarnych winogron

2 czerwone grejpfruty
2 pomarańcze
1 kiwi
2 garście truskawek
1/2 cytryny
1 pęczek bazylii tajskiej
1 pęczek melisy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pokrój banany w talarki i skrop je sokiem z cytryny. Z pomarańczy i grejpfrutów odkrój nożem czapeczki i spody tak, żeby dostać się do miąższu. Następnie postaw taki owoc na ściętym spodzie i nożem (ruchem z góry na dół) odkrój z każdej strony skórę razem z białą błonką. Chodzi o to, żeby uzyskać ociekającą sokiem kulę. Małym nożykiem wykrój z każdej cząstki miąższ, przekrój i dodaj do miski z bananami. Z wykrojonych cytrusów wyciśnij do sałatki resztki soku. Pokrój kiwi w półplasterki, truskawki na 4 części. Kulki winogron przekrój na pół, usuń z nich pestki (jeśli masz do tego zdrowie) i wrzuć do miski. Posiekaj zioła i wymieszaj z sałatką. Wstaw do lodówki.
Wszystkie przepisy