Składniki:
5 jajek
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 świeży por
1 puszka groszku konserwowanego
10 dag sera żółtego
5 ogórków kiszonych
1 żółta papryka
1 kwaśne jabłko
200 ml majonezu
biały pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć i ugotować na twardo. Pozostawić do ostudzenia, a następnie obrać ze skorupek. Jajka ugotowane w osolonej wodzie będą łatwiej dawały się obrać. Kukurydzę konserwową i groszek konserwowy odsączyć na sicie. Por umyć, odkroić zielone liście (można je wykorzystać do rosołu), a białą część pokroić w półplasterki. Jabłko umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone, ser żółty i jajka również pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać majonez i schłodzić w lodówce. Sałatkę jajeczną można podawać z pieczywem czosnkowym, świeżą bagietką lub bułeczkami z masłem. Idealnie nadaje się na śniadanie, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej, a doprawić bezpośrednio przed podaniem.
Wszystkie przepisy