Składniki:
3 średnie bakłażany
6 pomidorów
Natka pietruszki
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Przyprawy: sól i pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Bakłażany należy dokładnie umyć i obrać. Następnie pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki także obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić tam pokrojone bakłażany. Poczekać, aż się zarumienią i wyjąć. Na patelnię wlać resztę oliwy i wrzucić czosnek, lekko go podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, odłożone bakłażany i przyprawy. Dusić kilka minut na małym ogniu pod przykryciem, aż składniki nabiorą jednolitej konsystencji. Po odstawieniu ostudzić i posypać posiekaną natką pietruszki. Sałatka japońska doskonale odnajduje się na polskich stołach. Jest bardzo łatwa w przyrządzaniu i nadaje się zarówno jako dodatek obiadowy, jak i samodzielne danie. W tym przypadku można dodać do niej również grzanki, lub jeść ciepłą z chlebem. Miłośnikom przypraw polecamy dodanie do sałatki ziół prowansalskich.
Wszystkie przepisy