Składniki:

1 galaretka wiśniowa
7 plastrów ananasa
2 banany
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę. Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności: ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa. Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną. Smacznego.
Wszystkie przepisy