Składniki:
liście jarmużu: 30 dag
ogórki: 15 dag
jabłka: 15 dag
sok z cytryny: 1 łyżka
śmietana (18%): mały kubek
Przyprawy: sól
cukier
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Liście jarmużu dokładnie myjemy. Usuwamy z nich nerwy oraz ogonki i bardzo drobno kroimy. Jabłka i ogórki płuczemy pod bieżącą wodą. Możemy usunąć z nich skórkę, jednak nie jest to konieczne. Kroimy je w drobną kostkę i wkładamy do miski. Następnie wlewamy do nich łyżkę soku z cytryny. Dodajemy pokrojone liście jarmużu i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Osoby, które nie preferują cukru, mogą pozostać jedynie przy soli i pieprzu. Natomiast miłośnikom ziół polecamy w tym przypadku bazylię. Jarmuż jest odmianą kapusty. Znacznie różni się wyglądem od znanej nam formy tego warzywa. Przede wszystkim dlatego, że nie występuje w główkach i ma bardzo silnie pomarszczone liście. Podobnie jednak jak tradycyjna kapusta, także zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin K i C, wapnia oraz żelaza. Posiada również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
Wszystkie przepisy