Składniki:
sałata lodowa lub kapusta pekińska pół główki; pomidory 2 szt; cebula dymka pęczek
rzodkiewka pęczek
ogórki małosolne 25 dag
papryka trzy kolory po 1/2 szt
cytryna 1 szt
pistacje 10 dag; pokrojona w drobną kostę szynka
mortadela lub kawałki tuńczyka w sosie własnym
ugotowane 2 jaja na twardo 2 szt.
oliwa czosnkowa 1-2 łyżki
ocet basamiczny 1 łyżka
sół
pieprz do smaku
na końcu dodać koper
pietruszkę
rozmaryn
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

warzywa pokroić na dowolne, dość drobne kawałki, plasterki szynki, martadeli lub kawałki tuńczyka pokroić w drobną kostkę, ugotowane jaja pokroić w kostkę, posypać przyprawami, dodać sok z cytryny, oliwę i ocet balsamiczny,wymieszać, wstawić do ldówki na ok 1 godzinę. Przed podaniem posypać koperkiem, pietruszką i rozmarynem.. W celu uzyskania sałatki z wyższą liczbą kalorii należy dodać 3 łyżki majonezu.
Wszystkie przepisy