Składniki:
wędzona pierś z kurczaka: pół
migdały: mała paczka
ananas:puszka
majonez: 3 łyżki
jogurt naturalny:4 łyżki
curry:do smaku
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasy również kroimy w kostkę lub paseczki. Migdały parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Mieszamy je z ananasem i wędzonym kurczakiem. Majonez dodajemy do jogurtu naturalnego i przyprawiamy. Dodajemy uzyskany sos do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy. Migdały to niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także błonnik, minerały (magnez, potas, fosfor, wapń) i witaminy E i B2. Dieta bogata w ten rodzaj orzechów pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Migdały są także polecane osobom mającym problemy z nadciśnieniem. Dobroczynny wpływ migdałów jest możliwy jedynie w przypadku jedzenia ich na surowo. Przetworzone (prażone, smażone, gotowane) tracą swoje zdrowotne walory. Trzeba także pamiętać, że zawierają one sporo tłuszczy, jednak nie takich, które byłyby szkodliwe dla zdrowia.
Wszystkie przepisy