Składniki:
4 banany
1 duża pomarańcza
1 puszka ananasa
kilka listków mięty
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Banany należy umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać, włożyć do miseczki bądź salaterki i wlać do nich kilka łyżeczek syropu ananasowego. Następnie odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po wyjęciu sałatkę należy przybrać listkami mięty. Sałatka cejlońska idealnie wkomponuje się w letni jadłospis każdej pani domu. Bogata w witaminy, niezwykle orzeźwiająca i chłodząca oraz bardzo łatwa w przygotowaniu stanowić może nieodłączny element upalnych wieczorów. Nie polecamy jej jednak dla osób będących na diecie – banany oraz ananasy z puszki - choć zawierające mnóstwo cennych składników odżywczych - są niestety bardzo kaloryczne. Zawsze jednak istnieje możliwość pozbycia się zbędnych pokładów kalorii na siłowni, na basenie, bądź po prostu często spacerując, dzięki czemu nie będziemy musieli martwić się o konsekwencje kulinarnych rozkoszy.
Wszystkie przepisy