Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka/ indyka (albo jakieś inne mięsko
np cielęcinka)
przyprawa gyros
ogórki konserwowe (najlepiej są ogórki kartuskie)
surowa marchew
kapusta pekińska
SOS: mały majonez

mały jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
trochę ketchupu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Piersi kurczaka/ indyka (albo jakieś inne mięsko, np cielęcinka) pokroić w drobną kostkę. Przyprawą gyros posypać mięso (na 2 podwójne piersi trzeba wysypać prawie całą torebkę gyrosa). Następnie na dobrze rozgrzanym oleju porządnie podsmażyć na dużej patelni.Wsypać usmażone mięso na dno miski, w której ma być sałatka i poczekać aż ostygnie.ostudzone mięso przykryć warstwą w kosteczkę pokrojonych ogórków konserwowych. Na ogórki zetrzeć na tarce surową marchew (co stanowi kolejnąwarstwę). Na marchew rozlać sos. SOS: mały majonez zmieszać z małym jogurtem naturalnym i zgnieść do tego 1 ząbek czosnku, na sos kapnąć trochę keczupu (ale nie za dużo) Na samą górę wsypać warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej (polecam kroić tylko tą pofałdowaną częśc liści bez środka. Wstawiamy to do lodówki, bezpośrednio przed podaniem mieszamy
Wszystkie przepisy