Składniki:
mrozone warzywa /salatka meksykanska/:1 opakowanie
cykoria:1 sztuka
pomidory:2 sztuki
sol
pieprz
olej:1 lyzka
ocet winny:2 lyzki
sos tabasco/produkt gotowy/zabek czosnku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mrozone warzywa przelozyc do garnka z lekko osolona woda.Gotowac 14 minut.Odcedzic,dobrze osaczyc na sitku.Przyprawic do smaku sola i pieprzem.Odstawic. Przygotowac sos: Ocet winny utrzec ze szczypta soli i pieprzu. Po zupelnym rozpuszczeniu sie przypraw dodac kilka kropli sosu tabasco i olej. Czosnek przecisnac przez praske. Przelozyc do sosu winegret. Kilka duzych lisci cykorii oplukac,osuszyc i wylozyc nimi salaterke. Pozostale liscie umyc i drobniutko posiekac. Pomidory umyc,osuszyc i podzielic na polowki.Usunac srodki z pestkami. Miazsz pokroic w kosteczke i wrzucic do przestudzonych warzyw.Dodac posiekana cykorie. Wszystkie skladniki przemieszac i polac sosemCalosc wstawic do lodowki na 5 minut. Salatke meksykanska przelozyc do przygotowanej salaterki i podawac.
Wszystkie przepisy