Składniki:
pomidory: 2 duże
ser mozarella: 2
zioła prowansalskie: do smaku
oregano: do smaku
sos winegret: 1
bazylia: kilka listków
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

W celu przyrządzenia sałatki caprese myjemy pomidory i kroimy je na grubsze plastry. Sery mozzarella wyjmujemy z woreczków, odsączamy z nich wodę i również kroimy na plasterki. Na większym półmisku układamy pokrojone pomidory, a na nich ser. Danie posypujemy delikatnie oregano oraz ziołami prowansalskimi. Następnie tworzymy sos winegret. W tym celu postępujemy zgodnie z wytycznymi podanymi na opakowaniu. Kiedy sos będzie gotowy, zalewamy nim sałatkę. Na koniec dekorujemy ją listkami bazylii. Sałatka caprese to łatwy sposób na smaczną i pożywną przystawkę. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, więc stanowi doskonałą alternatywę w sytuacji, gdy czas nie jest naszym sprzymierzeńcem. Podaje się ją zazwyczaj z pieczywem. Niektórzy preferują dodatek w postaci grzanek. Naszym zdaniem jednak doskonale wpisuje się tutaj bagietka z sosem ziołowym lub czosnkowym.
Wszystkie przepisy