Składniki:
kapusta: 1/4 główki
marchew: 1
cytryna: pół
koperek: pęczek
cukier: 1 łyżeczka
majonez: 2 łyżki stołowe
pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa należy umyć. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchew obrać i również zetrzeć na tarce. Oba warzywa połączyć i wymieszać ze sobą w większej misce. Następnie posiekać koperek i wraz z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny dodać do naczynia. Wszystko posypać cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Bardzo ważnym składnikiem sałatki amerykańskiej jest kapusta. Ważne, aby była spożywana na surowo, gdyż wtedy zachowuje wiele cennych wartości odżywczych, których z resztą jej nie brakuje. Kapusta jest bogata w fosfor, siarkę, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo i sód. Posiada także wiele witamin: A, C, E i B. Choć wszyscy powinni ją spożywać polecana jest szczególnie dla kobiet, gdyż siarka w niej zawarta zbawiennie wpływa na włosy, paznokcie i skórę. Tak więc drogie Panie – niechaj sałatka amerykańska tłumnie zagości na polskich stołach!
Wszystkie przepisy