Składniki:
banany: 2
pomidory: 50 dag
jabłka: 2
cytryna: pół
mandarynki: 2
śmietana 12%: opakowanie
cukier: łyżka stołowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory dokładnie umyć, wyparzyć i obrać ze skórki. Banany i jabłka także należy umyć i obrać. Wszystko pokroić w kostkę i wymieszać. Z połówki cytryny wycisnąć sok i polać nim pokrojone składniki. Poczekać kilka minut, aż pomidory i owoce nasiąkną kwaśnym sokiem. W międzyczasie wsypać łyżkę cukru (może być także brązowy) do śmietany i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać posłodzoną śmietanę do sałatki. Podawać od razu, ponieważ śmietana po dłuższym czasie straci wartości smakowe. Dla miłośników owoców cytrusowych także mamy dobrą wiadomość - sałatka doskonale smakuje z pokrojonymi kawałkami mandarynek. Sałatki, w których łączone są warzywa z owocami to wciąż novum na kulinarnym rynku w naszym kraju. Uważa się je za egzotyczne fanaberie, tymczasem stanowią doskonałą odpowiedź na nieco już zastałą polską tradycyjną kuchnię. Wnoszą ułamek egzotyczności, choć tak naprawdę nie mają z nią wiele wspólnego. Na pewno coraz częściej można się z nimi spotkać na polskich stołach, choć w restauracjach z kuchnią polską jeszcze czekają na swój czas.
Wszystkie przepisy