Składniki:
ryż długoziarnisty: 100 gram
kukurydza: pół puszki
fasola: pół puszki
ananas: 2 plastry
pomarańcza: 1
jabłko: 1
banan: 1
pomidor: 1
cebula: 1
rodzynki: 20 gram
natka pietruszki: 1
masło: 2 łyżki
bulion rosołowy: szklanka
sos winegret: 1
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż, warzywa i owoce płuczemy pod bieżącą wodą. Ryż wsypujemy do naczynia z gorącym bulionem rosołowym. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 15 minut. Pamiętajmy, że wywar trzeba od czasu do czasu pomieszać, aby ziarna ryżu nie skleiły się ze sobą. W międzyczasie obieramy cebulę i parzymy pomidory. Z obydwu warzyw ściągamy skórkę i kroimy je w kostkę. Jabłko i ananasa także kroimy w kostkę, a banana w plastry. Z pomarańczy usuwamy pestki i dzielimy ją na części, które kroimy na pół. Rodzynki płuczemy, czekamy aż wyschną i prażymy je na rozgrzanym maśle. Natkę pietruszki drobno siekamy. Łączymy fasolę z kukurydzą. Kiedy ryż będzie już gotowy odsączamy z niego wodę i łączymy go w dużej misce ze wszystkimi składnikami. Na koniec przyrządzamy sos winegret, postępując wedle instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Gotowym sosem polewamy sałatkę i dokładnie ją mieszamy. Przed podaniem wstawiamy ją do lodówki na ok. 30 minut.
Wszystkie przepisy