Składniki:
1 kg bakłażanów
5 pomidorów
Pół puszki groszku
1 cebula
2 łyżki masła
Mały kubek jogurtu naturalnego
sól
pieprz
curry
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Bakłażany należy umyć i ugotować lub upiec w całości. Po uzyskaniu przez warzywa miękkości obrać je i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, usunąć z nich skórkę i pestki oraz pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Przysmażyć na nim cebulę. Kiedy osiągnie złoty kolor dodać do niej pokrojone bakłażany i pomidory a także przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. piętnastu minut. Usmażone warzywa wymieszać z jogurtem i pozostawić na małym ogniu, czekając aż uzyskana masa zgęstnieje. Po odstawieniu z ognia, sałatkę należy ostudzić i na koniec dodać do niej groszek konserwowy. Sałatka hinduska jest daniem niezwykle popularnym w Indiach. Podobno podaje się ją gościom po raz pierwszy odwiedzającym dane domostwo. Obecna jest także w wielu – nawet renomowanych – restauracjach. Podawana może być również na ciepło.
Wszystkie przepisy