Składniki:
2 banany
2 pomarańcze
20 dag melona
50 dag pomidorów
250 ml słodkiej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Banany należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Melona umyć, obrać i również podzielić na małe kostki. Pomarańcze także umyć, zdjąć z nich skórkę, podzielić na półksiężyce, a każdy z nich przekroić na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, polać śmietaną oraz posypać cukrem pudrem. Po przełożeniu gotowej sałatki na talerze bądź do salaterek można posypać ją pokruszonymi orzechami laskowymi lub migdałami. Sałatka afrykańska jest mieszanką słodko - kwaśnych owoców z bogatymi w składniki odżywcze pomidorami. Całości dopełnia słodka śmietana i cukier. Jest to danie głównie dla najmłodszych smakoszy, choć dorosłe łasuchy również odnajdą w nim rozkosz podniebienia. Sałatka jest polecana jako samodzielny deser bądź podwieczorek. Osoby dbające o linię zamiast śmietany, mogą dodać jogurt naturalny.
Wszystkie przepisy