Składniki:
po 4 łyżki sera gorgonzola i mascarpone
1 pomarańcza
garść łuskanych orzechów włoskich
6 łyżek cukru klonowego
1 mała główka sałaty radicchio
olej z orzechów włoskich
płatki bratka trójbarwnego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Oba sery delikatnie wymieszać. Pomarańczę obrać dokładnie zdejmując białą warstwę skórki, pokroić w ćwierćplasterki. Orzechy podpiec w gorącym piekarniku, aż lekko ściemnieją. Cukier rozpuścić na patelni z małą ilością wody i podgrzewać, aż powstanie karmel. Dodać orzechy, zamieszać i zdjąć z ognia. Wyjmować pojedyncze orzechy i układać do ostudzenia na talerzyku posmarowanym olejem z orzechów włoskich. Na odwirowane listki sałaty nakładać mieszankę serów i cząstki pomarańczy, ozdobić orzechami, skropić olejem, posypać płatkami bratka, przybrać listkami szałwii.
Wszystkie przepisy