Składniki:
2 grejpfruty
2 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego
6 plastrów batonu marcepanowego w czekoladzie
1 jabłko
2 łyżki rodzynków
4 małe biszkopciki
listki melisy lub mięty do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Owoce umyj, obierz. Grejpfruty obierz z błon. Rozdrobniony miąższ grejpfruta (bez błon) włóż do miseczki odkładając 2 łyżki do dekoracji, dodaj pokrojone w kosteczkę jabłko, rodzynki - wymieszaj. Biszkopty posiekaj nożem na drobno. Przygotuj dwa pucharki deserowe lub szklaneczki do whisky, wysyp na dno połowę sałatki owocowej, na to posiekane biszkopty a następnie resztę sałatki wyrównując poziom łyżką. Na górę , na jedną połowę rozłóż 1 łyżkę miąższu grejpfruta, na drugą dżem wiśniowy. Na dżem ułóż po 3 plastry marcepana (na zakładkę), zaś po środku listki melisy.
Wszystkie przepisy