Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 pomidory
2 ogórki
2 cebulki czerwone
1 bakłażan
1 główka sałaty lodowej
kilka oliwek
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek

Do smaku przygotować także: -natke pietruszki
- listki mięty
- 2 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Jogurt wymieszać z natką, oliwą, miętą, czosnkiem oraz solą i pieprzem.(Czosnek uprzednio zmiksować lub rozgnieść!)Warzywa umyć i osłuszyć. Bakłażana pokroić w kostkę i gotować 10 minut na parze. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórek i paprykę - w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Kostki bakłażana oraz krążki cebuli wymieszać z sosem jogurtowym. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, wsypać połowę ogórków, pomidorów i papryki. Wlać sos jogurtowy, dodać pozostałe warzywa i połówki oliwek.
Wszystkie przepisy