Składniki:
sałata lodowa - 1 główka
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (dwuletni w zupełności wystarczy
często też używam octu z orzechów włoskich)
musztarda dijon
owoce: ananas w kawałkach

gruszka świeża lub z kompotu lub winogrona w połówkach
ziarna: słonecznik lub dynia - prażone na suchej patelni lub pinia - bez prażenia
oliwki zielone
cytryna - 10 cienkich plasterków,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Składniki mieszamy delikatnie najpierw bez sosu w dużej misce, potem dodajemy sos - około 5-10 minut przed podaniem gościom. Sos to mniej ponad 8 porcji następujące proporcje: 65% oliwy, 35% octu + musztarda, czy insze pesto do smaku. Sól i pieprz też można dodać - bezpośrednio na sałatę, nie do sosu. Najlepiej się to prezentuje w dużej misie szklanej bezbarwnej lub w kolorze zielonym
Wszystkie przepisy