Składniki:
mięso gulaszowe: pół kilograma
pomidor: 1
ogórek: 1
natka pietruszki: 1
cebula: 1 mała
przyprawa do mięsa z grilla: do smaku
oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
majonez: 3 łyżki stołowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso gulaszowe płuczemy i czekamy, aż wyschnie. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka i cebulę obieramy ze skórki i również siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki mięsa. Aby nie przylegały one do powierzchni naczynia podlewamy je wodą. Kiedy mięso będzie na wpół miękkie, posypujemy je przyprawą do grilla i mieszamy. Gdy osiągnie już całkowitą miękkość, wyłączamy ogień. Przekładamy wszystkie składniki sałatki do większej miski i dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki. Na koniec łączymy je z majonezem i dokładnie mieszamy. Sałatka grillowa jest posiłkiem, który z powodzeniem może komponować się z ziemniakami, makaronem lub ryżem w drugim daniu obiadowym. Możną ją również spożywać jako samodzielną potrawę, bądź dodać do niej pieczywo.
Wszystkie przepisy