Składniki:
60 dag mozzarelli
1kg dojrzałych pomidorów
pęczek świeżej bazylii
pęczek świeżego tymianku
pęczek świeżej szałwi
Sos winegret:

5 łyżek octu balsamicznego
sól i pieprz biały
8 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mozzarelle osączyć i pokroić w cieniutkie plastry, umyte pomidory pokroić w plasterki, zioła umyć i osączyć, po kilka gałązek zostawić do przybrania z pozostałych zerwać listki i włożyć do oddzielnych miseczek. Plasterki sera i pomidorów ułożyć na zmianę dachówkowato na dużym talerzu lub półmisku, przybrać gałązkami ziół. Ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem a gdy sól się rozpuści roztrzepać z oliwą. Pomidory i ser polać równomiernie sosem, listki ziół podawać w oddzielnych miseczkach aby każdy mógł przyprawić sałatkę wg uznania.
Wszystkie przepisy