Składniki:
kapusta czerwona:30 dag
fasola perlowa:10dag
pol cytryny
jedna cebula
Jablka:2 sztuki
peczek natki pietruszki
olej:150ml
szczypta cukru
sol
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Kapuste poszatkuj i obgotuj w w osolonym i lekko poslodzonym wrzatku przez 10 minut.Odcedz,skrop sokiem z cytryny,wymieszaj, ostudz.Namoczona poprzedniego dnia fasole ugotuj do miekkosci w tej samej wodzie,w ktorej sie moczyla/gotuj ok.1 godz/.Odcedz,ostudz.Cebule posiekaj.Jablko wraz ze skorka pokroj w plasterki,a nastepnie w paseczki.Natke posiekaj,Przygotowane skladniki wymieszaj w salaterce i polej doprawionym do smaku olejem.Wstaw dna 1 gadz.do lodowki.Przed podaniem przybierz galazkami pietruszki.
Wszystkie przepisy