Składniki:
brokuł: 1
orzechy laskowe lub włoskie: 10 dag
pędy bambusa: 1 puszka
jogurt naturalny: 1 mały kubek
majonez: 2 łyżki
masło: 1 łyżka
kwasek cytrynowy: 1 łyżeczka
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Brokuł płuczemy i wrzucamy do garnka z wodą. Do wody dodajemy małą łyżeczkę kwasku cytrynowego i gotujemy do momentu, kiedy warzywo będzie miękkie. Po ugotowaniu pozostawiamy je do przestudzenia, a następnie dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Kroimy orzechy i kiedy masło się roztopi, wrzucamy je na patelnię. Gdy nabiorą złocistego kolorytu, dodajemy je do brokułu. Jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskanym sosem polewamy pędy bambusa i wszystko starannie mieszamy. Na koniec sos wlewamy do brokułu z orzechami. Zawartość sałatki powinniśmy jeszcze wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut, aż składniki się „przegryzą”. Sałatka brokułowa z orzechami i pędami bambusa jest połączeniem europejskiej tradycji z azjatycką egzotyką. Polecana jest osobom lubiącym kulinarne eksperymenty i ceniącym niecodzienne połączenie smaków.
Wszystkie przepisy