Składniki:
dwa średnie pomidory
jeden średni ogórek surowy
ok. 10 dkg sera feta
dowolna zielona sałata
kilka łyżek czarnych oliwek

najlepiej drylowanych
cebulka
Sos jorurt naturalny
1-2 ząbki czosnku
rozgniecione
sól

pieprz

cukier do smaku
pół łyżeczki octu winnego

ew. sok z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory, ogórek, cebulkę kroimy w niezbyt małe kawałki (np. pomidora – w ósemki). Układamy w misce warstwami (nie mieszamy). Na samym spodzie – porwana sałata i ogórek. Na samym wierzchu – miejsce na ser i oliwki. Składniki sosu mieszamy. Sosem starannie polewamy przygotowaną w misce sałatkę. Podajemy ze świeżym białym pieczywem.
Wszystkie przepisy