Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka 3 średnie cebule 5 średnich pomidorów 7 ogórków konserwowych puszka kukurydzy kapusta pekińska 2 sosy włoskie(z torebki) keczup majonez przyprawa "GYROS"
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Po około 5 minutach dodać pokrojoną w pół talarki cebulkę i smażyć przez kolejne 5 minut. W tym czasie 4 łyżeczki przyprawy GYROS rozmieszać w 1/3 szklanki wody. Dodać do cebuli i kurczaka - dusić jeszcze chwilę. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę a następnie odsączyć na sitku. Kukurydzę również odsączyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować i zalać sosem włoskim, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Sałatkę układamy warstwami. WARSTWA PIERWSZA: Zimnego kurczaka wyłożyć do średniej wielkości przeźroczystego naczynia(np. naczynie żaroodporne). Posmarować bardzo cienką warstwą majonezu i keczupu. WARSTWA DRUGA: ogórek. WARSTWA TRZECIA: kukurydza. WARSTWA 4: pokrojony w kostkę pomidor (delikatnie odciśnięty z soku). Warstwę 4 ponownie bardzo cienko smarujemy majonezem i keczupem. Warstwa 5: kapusta pekińska. Przed podaniem sałatkę chłodzić około 2 godzin
Wszystkie przepisy