Składniki:
1 kg ryby (sandacz
szczupak)
olej sojowy lub sło­necznikowy
2 łyżki mąki sól pieprz
75 dag warzyw mieszanych (marchewka
pietruszka
cebula
seler
por)
szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki musztardy
szklanka rosołu
cynamon
kilka goździków
sól
pieprz
cukier
liść laurowy.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Umytą rybę oczyścić, umyć, skrajać filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Osolić. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać w słomkę, włożyć do rondla, dodać kilka łyżek oleju i podsmażyć mieszając. Gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić. Do miękkich dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki oraz kawałek cynamonu i pieprz; dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku. Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę. Podawać z dodatkiem pieczywa.
Wszystkie przepisy