Składniki:
filety ryby mrozonej: 4 szt. marchweki: 4 szt. pietruszki: 2 szt. seler: 1 szt. cebule: 4 szt. koncentrat pomidorowy: 1 słoiczek. liść laurowy: kilka
ziarna pieprzu: kilka

sól
ziarenka ziela angielskiego: kilka
olej do smażenia

szklanka rozpuszczonego rosołku drobiowego
cukier do smaku musztarda: 4 łyżeczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę - lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy szklanką rosołku i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Po wystygnięciu dodajemy musztardę i mieszamy. Warzywa ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Przepis ten funkcjonuje od wielu , wielu lat... i zawsze zachwyca..
Wszystkie przepisy