Składniki:
plasty szynki konserwowej (nie za cieńkie) - 15 szt. jajka - 6 szt. chrzan - wedle uznania - do smaku majonez - 2-3 łyżki szczypiorek żelatyna sól pieprz gotowane warzywa
jajko i pietruszka do ozdoby.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Farsz: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy majonez (nie za dużo - żeby nie wypływał), chrzan do smaku oraz drobno posiekany szczypiorek. Na koniec pieprzymy i solimy do smaku. Każdy plaster szynki smarujemy farszem, zostawiając 1 brzeg nie posmarowany, żeby można było zawinąc rulonik. Roladki układamy obok siebie na półmisku, tak żeby "brzeg" roladni znalazł się na dole. Trzeba uważać żeby szynka nie popękała. Półmisek z rulonikami zalewamy gęstiejącą żelatyną. Całość ozdabiamy warzywami i jajkiem.
Wszystkie przepisy