Składniki:
filet z indyka:60dag
żeberka:1kg
czosnek:2 ząbki
jogurt naturalny:50dag
sok z cytryna:1 łyżeczka
skorka starta z polowy cytryny
sol
pieprz
łyżka oliwy
przyprawa do kurczaka po azjatycku:pól opakowania
olej:8 łyżek
1/2 peczka mięty
masło ziołowe:8dag
cebula:3 sztuki
podplomyki:6 sztuk
po jednej czerwonej i żółtej papryce
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Filet z indyka opłucz,osusz,pokrój w kostkę.Papryki oczysc z pestek, straki potnij na duże kawałki.Cebule pokroj na cząstki. Kostki mięsa na przemian z kawałkami warzyw ponabijaj na szpilki do szaszłyków. Oprósz sola i pieprzem.Przygotuj sos jogurtowy:miete posiekaj czosnek przeciśnij przez praskę i razem z mieta polacz z jogurtem oraz sokiem i skorka cytrynowa. Sos przypraw do smaku sola i pieprzem.żeberka opłucz,podziel na porcje. Oprosz sola i pieprzem.Skrop oliwa. Uloz na grillu. Piecz 20 minut czesto obracajac.Po 10 minutach doloz szaszłyki. Olej wymieszaj z przyprawa do kurczaka i na ok.10 minut przed końcem pieczenia mieszanka posmaruj zeberka i szaszłyki. Podpłomyki pokrój na ćwiartki,posmaruj je masłem ziołowym i opiecz na grillu na zloty kolor.Razem z sosem jogurtowym podawaj do mies.
Wszystkie przepisy