Składniki:
dzien wczesniej zalac rodzynki (40 dkg) szklanką wódki CIASTO: 8 jaj
1 szkl.cukru
1/2 (0,5) szkl. zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. bułki tartej MASA: 1 margaryna
10gkg. chałwy
kakao (z wiatrakiem) do smaku. POLEWA: 10dkg. masła
roztopic dodac 1 czekolade gorzka (tabliczke) i 1 czekoladę mleczna
nasaczone rodzynki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO: Białka ubic na sztywno z cukrem dodawac po 1 żółtku i dalej ubijac, następnie dodac reszte składników delikatnie wymieszac upiec placek - podzielic na dwie czesci MASA: Margaryne utrzec dodac chałwę i kakao do smaku Placek przekroic. Rodzynki odcedzic ale wódke z tych rodzynek wykorzystac do nasączenia placka następnie przełożyc masa. POLEWA: masło roztopic dodac czekolady połaczyc z rodzynkami wylac na wierzch placka. SMACZNEGO
Wszystkie przepisy