Składniki:
1/2 kg piersi kurczaka
mogą byc polędwiczki
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
1 mały seler
natka pietruszki
4 łyżki oleju
2 jajka
mąka ziemniaczana
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso kurze pokroić w drobną kostkę, posolić i popieprzyć wg uznania. Marchewki, pietruszki, selera zetrzeć na tarce w nitki, tzn. na tej średniej wielkości oczkach. Surowe warzywa wymieszać z mięsem, dodać jajka i natkę pietruszki. Ugnieść masę jak na kotlety mielone. Dodać mąki ziemniaczanej i oleju - mąki tyle żeby dało się z masy formować zgrabne kotleciki, płaskie najlepiej, żeby się ładnie upiekły w środku. Usmażyć.
Wszystkie przepisy