Składniki:
jajka: 4 sztuki
cukier: 18 dag
mąka: 8 dag
mąka ziemniaczana: 8 dag
proszek do pieczenia: 1 łyżka
żelatyna: 1dag (6 listków)
sok z cytryny: 100 ml
śmietanka 30%: 40 dag
cytryna: 1 sztuka
cukier puder
konfitury wiśniowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka ubić w kąpieli wodnej z 10 dag cukru. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gorące ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, usunąć papier i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i odcisnąć. Wymieszać z sokiem z cytryny, aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny. Śmietankę ubić, stopniowo wsypując resztę cukru pudru. Wymieszać z żelatyną i schłodzić. Ciasto odwinąć ze ściereczki, uważając, by nie połamać rolady. Posmarować kremem i ponownie zwinąć. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturami. Zamiast cytryny można użyć także soku i skórki z pomarańczy. Roladę można też udekorować świeżymi owocami.
Wszystkie przepisy