Składniki:
ciasto: 40 dag mąki
2jajka
2 żółtka

24 dag masła
nadzienie: ok 40 dag tradycyjnej wigilijnej kapusty z borowikami
30 dag pieczarek
żółtko i ewentualnie trochę tartej bułki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Ciasto siekamy i wrzucamy na 30-60 min do lodówki zawiniete w lnianą ściereczkę. Pieczarki (wcześniej usmażone i lekko doprawione mieszamy z kapustą.Uwaga nadzienie ie może być ciepłe!!! Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm formując prostokąt;wykładamy nadzienie (którego może być ponad 8 porcji lub mniej - zależy to od naszych upodobań ) Zwijamy roladę;wierzch smarujemy żóltkiem i ozdabiamy dekoracjami wyciętymi z reszty ciasta.Pieczemy w 180-200 stopniach aż ciasto będzie rumiane i suche w środku
Wszystkie przepisy