Składniki:
4 torebki ryżu 4 jabłka (antonówka lub szara reneta) 15 dag rodzynek 15 dag wędzonych śliwek 4 szklanki mleka śmietana masło lub olej do posmarowania naczynia cynamon
Słowa kluczowe
ryz
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryz ugotować na kleisto, na mleku i z 1/3 szklanki cukru. Zaparzyć rodzynki. Następnie rodzynki i wczesniej pokrojone śliwki wymieszać z ryżem. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i zetrzec na dużym tarle. Wysmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno nałożyć pierwszą warstwę ryżu, następnie przykryć ją warstwą przygotowanych jabłek i posypać cynamonem. Postępowac tak az powstanie kilka warstw(ok. 3) Wierzch zalacz śmietaną (może być wymieszana z cukrem waniliowym). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 25-30 minut.
Wszystkie przepisy