Składniki:
50 dag oscypka owczego (białego lub wędzonego obranego)
4 duże świeże pomidory
kilka półplasterków grillowanego bakłażana
świeża bazylia do dekoracji
olej z orzechów włoskich
sos balsamiczny
pesto bazyliowe i pesto z czerwonej papryki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Pomidory sparzamy, hartujemy w wodzie z lodem, obieramy ze skórki, ścinamy na 1/3 wysokości od strony ogonka, kroimy na plasterki. Oscypek kroimy na plasterki podobnego kształtu, wielkości i grubości. Na środku talerza ustawiamy szeroki metalowy pierścień (tzw. ring). Zaczynając od brzegów układamy na przemian po kręgu pomidorów, oscypka, bakłażana, oscypka, pomidorów itd. Dekorujemy w środku świeżą bazylią, zdejmujemy ring. Różę skrapiamy olejem orzechowym, talerz dekorujemy sosem balsamicznym (recepturę znajdziesz wśród moich przepisów), zielonym pesto (liguryjskim) i czerwonym (paprykowym), od razu wydajemy.
Wszystkie przepisy