Składniki:
mąka zwykła 1 kg
drożdże 10 dkg
margaryna 1 szt
łyżki oliwy 4 szt
łyżki cukru 4 szt
jajka 4 szt
kwaśna śmietana 250 gram
szczypta soli
marmolada lub dżem
cukier puder do posypania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże rozpuścić z cukrem i wylać na mąkę, wbić jajka, starkować margarynę na tarce od jarzyn i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto (kula) położyć na płaskim dużym talerzu i wstawić do lodówki na 1 godz. Po godzinie ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować. Wychodzi z niej 8 rogalików. Zwijać rogale wkładając na szerszą część trochę marmolady lub dżemu. Wstawiamy rogale do nagrzanego piekarnika (180st-200st C) Pieczemy do zrumienienia na złoty kolor. Po ostygnięciu rogali posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy