Składniki:
80 dag ryby
może być karp
łosoś lub inna ryba pokrojona w dzwonki
2 dag suszonych prawdziwków
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wina sherry
sól
pieprz
imbir do smaku
gałązki rozmarynu do dekoracji,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Rano ugotować w wodzie, w której się moczyły. Następnie wyjąć, odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Rybę opłukać, posypać solą i pieprzem oraz imbirem. W płaskim naczyniu żaroodpornym rozgrzać tłuszcz, położyć rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec około 20 minut. Pokrojone grzyby wymieszać z koncentratem pomidorowym i winem oraz solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem polać rybę na parę minut przed końcem pieczenia. Gotową rybę udekorować rozmarynem i podawać na ciepło z białym pieczywem.
Wszystkie przepisy